În cadrul conferinței Conferinței Școlilor Doctorale: 7th Edition of SCDS-UDJG (http://www.cssd-udjg.ugal.ro) desfășurată în perioada 13-14 iunie 2019 în Galați, România, au fost prezentate lucrările:

  • ASSESSING THE CONTAMINATION LEVEL AND ECOLOGICAL RISK OF HEAVY METALS IN THE LOWER DANUBE SEDIMENT BY USING DIFFERENT POLLUTION INDICES [descarcă rezumat].
  • TESTING THE APPLICABILITY OF DIFFERENT PHYSICO-CHEMICAL INDICES FOR ASSESSING WATER QUALITY IN THE LOWER DANUBE [descarcă rezumat]
  • EVALUATING THE ERRORS OBTAINED BY USING DIFFERENT REFERENCE SPECTRA IN DOAS ANALYSIS [descarcă rezumat].

Programul conferinței poate fi consultat aici.

Studiile au fost realizate cu sprijinul financiar al proiectului suport de management: Strategie și acțiuni pentru pregătirea participării naționale la Proiectul DANUBIUS-RI, DANS.

În cadrul conferinței „Deltas & Wetlands” DDNI Scientific Event Community, 27th edition, organizată la Tulcea, în perioada 3-9 iunie 2019 (http://ddni.ro/wps/ro/evenimente/al-27lea-simpozion-deltas-and-wetlands/), a fost programată și o prezentare a proiectului DANS (DANUBIUS Support RI). În cadrul evenimentului a participat și d-na Cătălina Iticescu cu o prezentare a Centrului de Date DANBIUS RI de la Galați: Danubius - RI – International Data Center (programul simpozionului). 

În cadrul conferinței International Conference on Environment Sciences and Renewable Energy, desfășurată în perioada 27-29 mai 2019 în Bali, Indonezia, au fost prezentate lucrările:

  • LONG-TERM ASSESSMENT OF DANUBE RIVER WATER QUALITY BEFORE ITS DISCHARGE INTO THE DANUBE DELTA [descarcă rezumat].
  • THE IMPACT OF INDUSTRIAL POLLUTION ON WATER QUALITY IN GALATI CITY  [descarcă rezumat].

Studiile au fost realizate cu sprijinul financiar al proiectului suport de management: Strategie și acțiuni pentru pregătirea participării naționale la Proiectul DANUBIUS-RI, DANS.

Danube Cooperation Forum

În perioada 11-12 aprilie 2019, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Centrul de Studii Internaționale și Drepturile Omului, împreună cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, a organizat Forumul pentru cooperare în regiunea Dunării (Danube Cooperation Forum), care a primit patronajul Ministerului de Externe și al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Scopul Danube Cooperation Forum este de a deveni o platformă de dialog politic şi economic pe teme privind dezvoltarea regiunii Dunării şi de a facilita o relaţie mai strânsă în elaborarea politicilor UE şi punerea lor în practică între factorii de decizie de la nivel naţional şi european şi partenerii locali şi regionali.

La Danube Cooperation Forum, în cadrul atelierului de lucru ”Panel 6: DANUBIUS-RI and the environmental agenda”, a fost prezentat stadiul implementării Danubius-RI, cel mai important proiect strategic european coordonat de România, insistând pe componentele româneşti ale proiectului: HUB-ul de la Murighiol, laboratorul natural reprezentat de Delta Dunării (supersite-ul Delta Dunării) şi Centrul de Date de la Galaţi, din Campusul Ştiinţei, ce va asigura posibilităţile de stocare de date şi prelucrare în regim de mare viteză.

În cadrul conferinței International Conference SGEM Green Hofburg, desfășurată în perioada 3-5 decembrie 2018 în Viena, Austria, au fost prezentate lucrările:

  • ANALYSIS OF THE SPATIAL VARIABILITY OF THE FACTORS DESCRIBING THE WATER QUALITY TO ASSESS THE ECONOMIC IMPACT ON MEDIUM AND LONG TERM. CASE STUDY: THE DANUBE RIVER IN THE SOUTH-EAST AREA OF ROMANIA, G. Murariu, C. Iticescu, N Barbuta Misu, L. Georgescu, B. Rosu [descarcă rezumat];
  • INVESTIGATION OF WATER QUALITY STATE DYNAMICS OF THE DANUBE RIVER IN THE EASTERN PART OF ROMANIA, G. Murariu, C. Iticescu, M Timofti, L. Georgescu, B. Rosu [descarcă rezumat].

Studiile au fost realizate cu sprijinul financiar al proiectului suport de management: Strategie și acțiuni pentru pregătirea participării naționale la Proiectul DANUBIUS-RI, DANS.

Prezentare Bruxelles

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este partener în proiectul Strategie şi acţiuni pentru pregătirea participării naționale la Proiectul DANUBIUS–RI (acronim DANS) care are ca scop identificarea oportunităţilor şi capabilităţilor ştiinţifice româneşti, elaborarea studiului de fezabilitate şi a cererii, în contextul în care DANUBIUS–RI este al doilea proiect strategic al UE coordonat de România după ELI–NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics).

Proiectul DANUBIUS–RI este inclus în Forumul European pentru Strategia asupra Infrastructurilor de Cercetare (ESFRI) şi în Roadmap-ul naţional al României pentru priorităţile în cercetare definite în 2017. În cadrul acţiunilor internaţionale desfăşurate pentru a informa factorii interesaţi asupra potenţialului şi progreselor realizate, consorţiul proiectului a organizat o prezentare de anvergură a acestuia.

Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană a găzduit la Bruxelles, în ziua de 28 noiembrie 2018, prezentarea proiectului DANS. La activitate au participat doamna ambasador Luminiţa Teodora Odobescu - Reprezentantul Permanent al României la UE, domnul profesor universitar dr. ing. Nicolae Hurduc – Ministrul Cercetării şi Inovării, domnul profesor universitar dr. ing. Lucian P. Georgescu – Secretar de stat în Ministerul Cercetării şi Inovării, membrii echipelor de proiect, invitaţi de la reprezentanţele statelor UE partenere în proiect, reprezentanţi ai Direcţiei Generale Cercetare a Comisiei Europene, reprezentanţi ai Comisiei Europene pe domeniul dezvoltării regionale, specialişti în domeniu.